Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

En validering för tillgodoräknande innebär att en kartläggning och en bedömning av dina befintliga kunskaper och färdigheter, din reella kompetens, görs. Det spelar ingen roll var eller hur du förvärvat dina kunskaper, men det är viktigt att du kan styrka dem.

Så här fungerar det
Vid en ansökan om tillgodoräknande via bedömning av reell kompetens gör du en självskattning med utgångspunkt i en kursplan, dess kursmål och innehåll.  En självskattning innebär att du beskriver, reflekterar över och analyserar ditt tidigare lärande kopplat till kursens mål och innehåll. Förtydliga självskattningen genom exempel på situationer då du använt dig av kunskaper relevanta för lärandemålen. Beskriv vad du har arbetat med och på vilket sätt dina arbetsuppgifter har bidragit till att uppfylla den aktuella kursens lärandemål. Du kan också behöva koppla din självskattning till teoretiska perspektiv som finns inom ramen för kursens innehåll. Intyg som styrker självskattningen ska sedan bifogas.

Bedömning
Bedömningen görs i förhållande till lärandemålen i den kurs du ansöker om tillgodoräknande för. Lärandemål i en kurs anger vad du som student ska kunna efter att ha fullföljt kursen. Vid tillgodoräknande av reell kompetens handlar det om att genom självskattningen synliggör att du har kunskaper och färdigheter som om du hade läst kursen.

Ansök via en särskild blankett
Ansökan om validering av reell kompetens för tillgodoräknande görs i en särskild ansökningsblankett som du får skickad till dig via mejl när du kontaktar kartlaggare@hv.se. I blanketten finns mer information och specifika instruktioner om hur du går tillväga och vad som är viktigt att tänka på.

För dig som vill ansöka om tillgodoräknande av VFU-kurs inom ett lärarprogram
Vill du ansöka om tillgodoräknande av en VFU-kurs inom ett lärarprogram är det särskilt viktigt att dina intyg är från både minst en kollega du arbetat nära och ansvarig rektor. Be din rektor och kollega utgå ifrån bedömningsunderlaget i aktuell kurs.

Handläggningstid
Handläggningstiden kan vara upp till åtta veckor beroende på ärendets omfattning. Vi kan komma att kontakta dig för komplettering och handläggningstiden börjar när ansökan är komplett, så skicka in din ansökan i god tid innan kursstart.

Resultat av valideringen
Resultatet från en bedömning i en valideringsprocess blir ett beslut om bifall, delvis bifall eller avslag. Beslutet registreras i Ladok vid bifall eller delvis bifall. I Ladok anges vad tillgodoräknandet grundas på och vad det motsvarar gällande innehåll och omfattning. Tillgodoräknandet kan sedan inkluderas i en examen.

Resultatet blir ett tillgodoräknande (TG) och inte ett specifikt betyg. TG betyder att du bedöms ha motsvarande kunskaper och färdigheter som kursens mål. Varje kurs har betygskriterier som är knutna till kursens mål. Kunskaper som prövas i en validering har inte förutbestämda mål som kan knytas till betygskriterier på samma sätt.

Övrigt viktigt att veta:

  • Var beredd på att avsätta mycket tid för valideringen.
  • Här söker du fram Högskolan Västs kursplaner
  • Kompletterande bedömningsmetoder kan komma att tillämpas, exempelvis intervju.
  • Högskolan Väst validerar endast mot lärosätets kurser. Vi genomför inga generella valideringar mot examensmål eller yrkestitlar.
  • Om du tillgodoräknar dig en hel eller del av en kurs kan det påverka dina studiemedel. Kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN) för mer information om detta.
  • Du är välkommen att boka ett kartläggningssamtal som stöd inför ansökan.

Kontakt


Anders Bankler

Anders Bankler Handläggare utbildning
anders.bankler@hv.se
Senast uppdaterad